Właściwości anatomicznej wkładki Birkenstock
Tradycja i długoletnie doświadczenie, nalepszej jakości materiały, technologie XXI wieku oraz ochrona środowiska dzięki stosowaniu ekologicznych technologii spowodowały, że firma Birkenstock jest od dawna znana i uznana na całym świecie.
Modne buty zazwyczaj już po krótkim okresie ich użytkowania dają odczuć, że nie są komfortowe oraz nie sprzyjają utrzymaniu zdrowia stóp. Ściskane w nich palce powodują naprężenie i nienaturalne ułożenie stopy, prowadząc do bólu, urazów i deformacji. Ucisk palców oraz pięty powoduje dodatkowo naprężenie stawów, łydek oraz kręgosłupa.
Stopa w obuwiu na obcasie zamiast wykorzystywać naturalną podporę w postaci kości piętowej nadmiernie się wygina w części środkowej, co prowadzi do nienaturalnego rozłożenia ciężaru ciała. Buty na obcasie powodują także nienaturalne wygięcie części lędźwiowej kręgosłupa, co z kolei może prowadzić do poważnych zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa.
W celu eliminacji powyższych niedogodności Birkenstock wynalazł obuwie, które umożliwia naturalne ułożenie oraz swobodny ruch stóp za pomocą anatomicznie wyprofilowanej wkładki, idealnie dopasowanej do naturalnego kształtu stopy. Płaska podeszwa wymyślona i opatentowana przez firmę Birkenstock zapewnia prawidłowy i optymalny dla naszego zdrowia rozkład ciężaru ciała. Dzięki niej sylwetka jest wyprostowana a kręgosłup pracuje prawidłowo na każdym odcinku. Specjalna budowa podeszwy gwarantuje pochłanianie i amortyzację niekorzystnych dla naszego ciała wstrząsów i uderzeń występujących podczas chodzenia, redukując bóle stawów. Specjalistyczna konstrukcja wkładki koryguje płaskostopie u dzieci oraz zapobiega pogłębianiu się płaskostopia u dorosłych. Podczas chodzenia buty Birkenstock zapewniają także wysoki poziom aktywności mięśni poprawiając krążenie oraz wzmacniając tkankę łączną.
Birkenstock od ponad 235 lat efektywnie wykorzystuje naturalne materiały najwyższej jakości. Podeszwy w obuwiu Birkenstock wykonane są z poliuretanu, którego najważniejszymi zaletami jest lekkość, elastyczność, absorpcja energii uderzenia oraz antypoślizgowość. Korek użyty do produkcji anatomicznie ukształtowanej wkładki Birkenstock pochodzi z kory dębu korkowego. Jest bardzo lekki i elastyczny. Posiada doskonałe właściwości amortyzujące, antybakteryjne i izolacyjne. Mleczko lateksowe uzyskiwane z kory drzewa kauczukowego służy jako spoiwo wiążące granulowany korek. Wkładka jest otoczona z dwóch stron warstwami juty. Niższa warstwa juty zapewnia stabilność, podczas gdy górna, gęstsza absorbuje wilgoć. Warstwy te wraz z zewnętrzną warstwą wysokiej jakości zamszowej skóry redukują do minimum powstawanie we wnętrzu buta wilgoci oraz nie przepuszczają do środka zimna, zapewniając optymalny klimat stóp i niedościgniony komfort noszenia.
Budowa podeszwy Birkenstock
Osobom o szczególnie wrażliwych stopach polecamy kilka modeli wyposażonych w miękką podeszwę wewnętrzną. Pomiędzy elastyczną mieszankę korkowo-lateksową wzmocnioną mocną jutą a zewnętrzną warstwą zamszu umieszczono dodatkową warstwę z piankowego kauczuku naturalnego. Warstwa ta charakteryzuje się wyjątkowo dobrą sprężystością, co zapewnia jeszcze większą amortyzacje i gwarantuje dodatkowy komfort noszenia.